Creșterile de taxe pentru freelanceri și cei care au PFA vor duce la dezastru și vor influența munca la negru. Cât cresc sumele datorate statului în 2024
Creșterile de taxe propuse pentru profesiile liberale și freelancer vor avea un efect invers față de cel contat. Mai exact, vor descuraja mai multe segmente în fiscalizarea activității și veniturilor lor, ducând la încurajarea muncii la negru și într-un final, la reducerea încasărilor la bugetul de stat, spune compania de specialitate SOLO, serviciu e gestionare a PFA-urilor.
Dezastru pentru freelanceri
În spațiul public s-a vehiculat faptul că pentru veniturile ce depășesc 24 de salarii, PFA-urile vor plăti pentru CASS (contribuția la sănătate) 10% din venitul net.
Specialiștii spun că „deficitul bugetar nu se acoperă prin supra-taxarea micilor antreprenori și a profesioniștilor independenți”. Reprezentanții celor peste 400 de PFA, PFI, CMI sau Cabinete individuale, cer să fie prezenți la consultările dintre guvern și mediul de afaceri.
Compania SOLO spune că din cauza inechității măsurilor fiscale propuse, efectul acestora în reducerea deficitului bugetar va fi tocmai invers.
„În primul rând, impactul fiscal al acestor măsuri reprezintă o cotă infimă din suma necesară acoperirii deficitului bugetar, însă costul pentru micii antreprenori va fi unul major.
În al doilea rând, aceste creșteri de taxe propuse vor descuraja multe segmente în fiscalizarea activității și veniturilor lor, încurajând munca la negru, cu efecte negative asupra întregului mediu economic”, a declarat Alexandru Anghel, CEO SOLO.
Ce taxe va trebui să plătească un liber-profesionist în 2024
De exemplu, un freelancer cu încasări de 15.000 de lei pe lună plătește acum taxe și impozite de 3.600 de lei. Dacă măsurile fiscale ar fi puse în aplicare, în 2024 taxele la stat ar crește la 4.335, cu 20% mai mult decât în prezent.
„Modificările propuse ar duce la creșteri agresive ale taxării profesiilor independente care folosesc un PFA, PFI, CMI etc. Pentru optimizare fiscală, profesioniștii vor alege migrarea către forme fiscale mai avantajoase care în definitiv vor duce la scăderea contribuțiilor sociale colectate de stat”, arată reprezentanții.
Specialiștii critică și lipsa de predictibilitate în taxare, pentru ca antreprenorii să își poată gestiona veniturile, având în vedere că PFA este folosit de peste 400.000 de liber profesioniști, de la IT-iști, desgneri, profesori, traineri, medici, psihologi, jurnaliști, etc.